UNIVERSITY LIBRARY
Renovation project of the ground floor of the BUSQY

Location : Bibliothèque Universitaire, Saint-Quentin-en-Yvelines, France
Year : 2016
Client : UVSQ
Surface : 1 300 m²
Budget : /
Status : Draft
Team : Jeremy Germe, Chloé Thomazo

The University Library of Saint-Quentin en Yvelines, is linked to the Versailles Campus. This building designed by Jacques Ripault Architect was opened in 2006. Since ten years, the functioning of libraries has changed drastically, particularly with the emergence of learning labs. these factors make it necessary to reorganize some areas of the library.

Our intervention in this two-story building concerns only the ground floor. This project aims to adapt this space of 1000 sqp to the new uses, needs and expectations of the students. More specifically, the reception desk will be redesigned, new work spaces for groups will be created and a catering space will be realised.

In order to understand the space on the ground floor, we have studied it as an urban space. The ancient form of the agora has enabled us to integrate the contemporary uses and expectations of the students in the space of the university library. Like autonomous buildings, these programs interact with each other around axes of circulations.

Finally, the project proposes to create a learning-lab at the heart of the library. This appropriable space is designed for the students and their teachers. The learning-lab can be closed or open in order to make of it the beating heart of the library.

Contact

Pseudonyme
12 Rue des Cinq Diamants 75013 Paris France
+33 (0) 7 88 28 97 09
contact@pseudonyme.eu