VILLA N
Construction of a villa in Annecy

Location : Annecy-le-Vieux, Haute-Savoie, France
Year : 2014 - 2017
Client : Private
Surface : 128 m²
Budget : 307 k Euros
Status : Completed
Team : Jeremy Germe, Chloé Thomazo and Patrick Bernard
General Contractor : Frédéric Guillen

Located a few steps from Lake Annecy this villa of 128m² is built on a plot of only 266m². This almost flat terrain corresponds to the former garden of a house built in the middle of the 20th century. This parcel division, allowed the owner of the house to build a new villa in his garden and sell his existing property. The existing house became too big with the departure of the children.

This possibility is part of the policy of the city of Annecy-le-Vieux : to overcome urban sprawl, it offers the opportunity to densify individual housing sectors. Thereby the project fits into the maximum volume allowed by the urbanism plan.

The neighboring buildings are mainly individual houses. They are characterized by a garage base, a first level dedicated to the living spaces and a second floor reserved for the bedrooms. The roofs are two-sided and the appearance of the building is heterogeneous. The materials used in the facade are mainly clear mineral coatings.

The new villa is an interpretation of the architectural style of neighboring villas.


Like the neighboring buildings, the house is composed of a ground floor and two levels. A monolitic staircase connects through the different levels. This is the key element of the house characterized by its raw concrete materiality.

In order to enjoy unobstructed views in this dense urban context, the ground floor welcomes children's bedrooms and their bathroom while the first floor is dedicated to living spaces. This inverted plan allows the kitchen, dining room and living room to benefit from abundant natural light in this dense urban context. The opening of the four angles of the villa avoids frontal views and open perspectives between the neighboring buildings.

The double-sided roof houses the master bedroom, a dressing room and a bathroom. This space opens onto a large terrace which offers a clear view on the mountains that surround Lake Annecy.






Download the presskit


Contact

Pseudonyme
12 Rue des Cinq Diamants 75013 Paris France
+33 (0) 7 88 28 97 09
contact@pseudonyme.eu